SINGAPORE Communities | Discussions | Events | Sitemap  
 Communities > Nederlandstaligen  

 

Ajuus Magazine
Voor de onbegrensde Nederlander

Lees hem hier!

Exclusief op XpatXperience.com!


Informatie voor Nederlandstaligen
 
Eerst even dit:

Voordat u deze rubriek leest, willen wij graag vermelden dat deze rubriek door Nederlanders is geschreven, waardoor de focus meer op Nederland ligt. Bent u Vlaams en heeft u aanvullende informatie die voor overige Vlaamse Belgen van belang is, dan vragen wij u deze informatie naar ons toe te sturen, zodat wij dit in deze rubriek kunnen vermelden.

Om de nederlandstalige gemeenschap in Singapore betere informatie, diensten en produkten te kunnen aanbieden/aanbevelen zijn wij op zoek naar mensen die bereid zijn mee te werken aan korte marktonderzoeken. Wij sturen u dan van tijd tot tijd per email een korte vragenlijst toe. Woont u in Singapore of gaat u binnenkort naar Singapore verhuizen, en bent u bereid aan onze onderzoeken mee te werken, stuurt u ons dan een email. Uw medewerking wordt door ons en andere nederlanders/belgen in Singapore erg op prijs gesteld.

Welkom in Singapore!

Voor Nederlanders en Belgen die naar Singapore komen is het wel leuk om te weten dat Singapore een redelijke grote Nederlandse en Belgische gemeenschap heeft. Er is een Hollandse Club en een Nederlandse basisschool, 'De Hollandse School', die trouwens ook open is voor Belgen of andere Nederlandstaligen. Hoewel de Hollandse School primair Nederlands basisonderwijs geeft, wordt het curriculum op landspecifieke punten afgesteld voor Belgische leerlingen waar dat nodig is.

Diplomatieke vertegenwoordiging

Nederland en Belgie zijn in Singapore vertegenwoordigd door een Ambassade. De ambassadeur van Nederland te Singapore is de heer drs. Chris C. Sanders.

U kunt bij de ambassade terecht voor tal van consulaire zaken zoals het aanvragen of vernieuwen van een Nederlands paspoort, vernieuwen van een Nederlands rijbewijs, informatie over stemmen voor de nederlandse regering, samenlevingscontracten of huwelijkszaken, geboorte en overlijdenszaken, commerciele zaken en andere vragen.

Hoewel registreren bij de ambassade niet verplicht is, wordt dit wel aangeraden. U ontvangt dan het 'Oranje Boekje', een adressenboekje van alle (bij de ambassade geregistreerde) Nederlanders in Singapore. Daarnaast ontvangt u overige informatie die voor u als Nederlander in Singapore van belang kan zijn.

Vieringen

Klik hier voor een overzicht van Nederlandse evenementen

Met zoveel Hollanders en Belgen kan het natuurlijk niet anders of een aantal typisch Hollandse feesten worden ook in Singapore gevierd. Het oranje gevoel wordt in het verre buitenland misschien nog wel vergroot, en het is daarom raadzaam voor Nederlanders die naar Singapore verhuizen om voor de vele vieringen ook de oranje shirts, pruiken en hoeden niet te vergeten.

Elk jaar verblijdt Sinterklaas de Nederlanders en Belgen met een hoogstpersoonlijk bezoek aan Singapore. De intocht, in de haven van Singapore, is voor honderden kinderen altijd het moment waar ze maanden naar uit hebben gekeken, en Sint wordt daar dan ook elk jaar door hen, de directeur van de Hollandse School en de Nederlandse ambassadeur verwelkomd. Daarna volgt het grote Sinterklaasfeest op de Hollandse Club en op de Hollandse School.

Ook tijdens koninginnedag is er uitgebreid de mogelijkheid de sfeer van thuis te voelen. Er is een bijeenkomst/borrel bij de ambassadeur, een feest bij de Hollandse Club en gewoonlijk wordt er bij één van de lokale populaire bars een 'Oranjenacht' georganiseerd. Het kledingadvies bij deze gelegenheden zal duidelijk zijn. . Oranje kleding is verplicht! Bij elk van deze feesten wordt meestal voor Hollandse kaas, rauwe haring en bitterballen gezorgd!

In de vroege meidagen is er gelegenheid samen met de ambassadeur een krans te leggen op de nationale erebegraafplaats Kranji ter ere van onze dodenherdenking, waarna een paar dagen later op gepaste manier onze bevrijdingsdag wordt gevierd.

Andere momenten om de groen-oranje Heinekenhoed te dragen is wanneer Nederland internationaal voetbalt, en meestal tientallen, zo niet honderden nederlanders in oranje gekleed midden in de nacht voetbal kijken op de Hollandse Club. Ook voor mensen die niet van voetbal houden is dit vaak een geweldig evenement.

Wanneer men zich registreert bij de ambassade en/of lid wordt van de club, word men goed op de hoogte gehouden van deze activiteiten. Registratie is overigens niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Sinterklaas Koninginnenacht

Netwerken / Sociaal

Behoudens de club of via de school zijn er ook nog andere methoden om contact te hebben met Nederlanders (als je dat wilt). Er is een Nederlandse liefdadigheid instelling, 'The Netherlands Charity Association' en er is een 'club' voor Nederlandse 'zakenmensen', the 'Association of Dutch Businessmen', die overigens uiteraard ook voor zakenvrouwen open is. Voor Belgen zijn er 2 verenigingen voor netwerken en sociale activiteiten: de BLAS (Belgium & Luxembourg Association of Singapore) en Vlamingen in de Wereld.

U kunt op deze site al een begin maken met het vergroten van uw netwerk van Nederlanders en Belgen op het Nederlandstalige forum

Werken in Singapore

Houdt er te allen tijden rekening mee, dat u in Singapore te gast bent en dat werken/zaken doen gebeurt zoals dat hier gebruikelijk is, niet zoals dat in Amsterdam gebruikelijk is. Nederlanders staan erom bekend erg direct te zijn, hetgeen door sommigen als positief wordt ervaren, maar over het algemeen in Azie als onbeschoft en disrespectvol wordt ervaren. U wordt in Singapore gerespecteerd voor uw kennis en uw know-how, maar er wordt ondertussen ook van u verlangt, dat u zich houdt aan de ongeschreven regels die hier gelden. Hoewel er duizend ongeschreven regels zijn, zijn die redelijkerwijs samen te vatten in een regel: Toon altijd respect aan uw zakenpartner. Zolang u respect toont aan uw zakenpartner, zullen overige fouten die u (onbewust) maakt vergeven worden en zult u een plezierige tijd hebben. Mensen die zich hier met Hollandse botheid en expat arrogantie settelen, zullen alleen tegen muren oplopen en uiteindelijk gefrustreerd het land verlaten.

De meeste echtparen zullen naar Singapore komen omdat een van de partners hier een baan heeft. U zult als echtgeno(o)t(e) een dependants pass krijgen, hoewel u zelf ook graag zou willen werken. U kunt met een dependants pass een zogenaamde 'letter of consent' aanvragen bij het Ministry of Manpower, waarmee u een gelimiteerd aantal uren per week mag werken. Wilt u full-time werken, dan staat het u vrij een full-time baan te zoeken, waarna u een eigen 'employment pass' kunt aanvragen. U dient met uw nieuwe baan uiteraard wel te voldoen aan de criteria voor het verkrijgen van een employment pass.

Op dit moment is er een vacature vrij voor een Nederlandstalige vrouw of man, bij verhuisbedrijf United Movers:

 

Dutch-speaking Public Relations officer

  • Sociable and an effective/confident communicator with generally all foreign nationals
  • Attending Networking functions in all the Foreign Chambers of Commerce of which we are members.
  • In liason with Human Resources personnel who typically handle all relocations for the expats in their Company
  • Be part of a sponsor to some network events
  • Strategise effectively in exposing us as the leading mover.
  • Full time salary ranges from S$2800/- to S$3800/- depending on experience
Please send your resume, together with a supporting letter, to:

John S.H. Tan
General Manager

UNITED MOVING SERVICES PTE LTD
(Subsidiary of Freight Links Express Holdings Ltd - A Public Listed Company)
5, Toh Guan Road East
Freight Links Express Distripark
Singapore 608831
Tel: +65 6665 3722
Fax: +65 6665 3022
Website : http://www.freightlinks.net

Nederlandstalige kranten en tijdschriften

Hoewel de dagelijkse politiek en nieuwszaken in Nederland en Belgie hier letterlijk en figuurlijk verder van uw bed zijn, willen de meeste mensen toch op de hoogte blijven van wat er in het thuisland gebeurt. Tegenwoordig hebben alle kranten een website waarop (met of zonder (gratis) registreren) het dagelijks nieuws gelezen kan worden.

Het grote nadeel van nieuws op een website lezen, is dat dit niet het gevoel geeft van 'lekker krantje lezen'. Het Nederlandse bedrijf PayPerNews heeft hierop het antwoord: Zij brengen elke dag om 11:30 's ochtends Singaporese tijd (12:30 's middags in Nederlandse wintertijd) de volledige editie van de Telegraaf in gedrukte versie uit op een digitale wijze, waardoor mensen bijna letterlijk door de digitale krant heen kunnen bladeren, zoals die in Nederland in de schappen ligt. Voor de digitale versie van de Telegraaf moet u wel betalen, hoewel de prijzen heel behoorlijk zijn en dit makkelijk via internet kan (zelfs via eNETS!). U kunt losse nummers kopen, een weekend abonnement nemen, of gewoon een maandelijks of jaarlijks abonnement kopen. Klik hier om de PayPerNews versie van de Telegraaf te lezen.

Ajuus Magazine
Voor de onbegrensde Nederlander

Ajuus Magazine biedt u boeiende en prettig leesbare reportages over een leven in het buitenland. Over Nederlanders, die het hier voor gezien houden en naar het land van de onbegrensde mogelijkheden vertrekken. Over gezinnen, die hen daarin al vele jaren eerder voorgingen. Over ondernemers, die buiten hun oude vaderland kansen zien om een nieuw bestaan op te bouwen. Over expats, die een tijdlang in een ander land gaan wonen en werken. Over jongeren, die aan buitenlandse universiteiten aan hun toekomst werken. Over vrijwilligers, die hun horizon op een zinvolle wijze willen verbreden. En over ouderen, die niet meer voor de kost hoeven te werken maar nog wel iets met het leven willen doen. Maar dan niet in Nederland!
Lees hem hier!
Klik hier voor een kleinere versie

Exclusief op XpatXperience.com!
Deze uitgave wordt u tijdelijk gratis aangeboden door Ajuus Magazine en XpatXperience.com

Nederlandse televisie en radio in uw Singaporese huiskamer

De hedendaagse technologie zorgt er onderandere voor, dat u en uw gezin met een normale computer en internet verbinding dagelijks bijna 'live' naar Nederlandse televisie kunt kijken. Wilt u het NOS journaal zien? De beste van Koot en Bie? Nova of andere uitzendigen? Dat kan!

De publieke omroepen (dus NIET de commerciele zenders!) coderen alle uitzendingen in Windows Media Player en/of Real Player, waardoor deze in streaming technologie op uw computer te ontvangen zijn. Mits u een redelijke internetverbinding heeft (ADSL) kunt u dit gewoon op uw computer ontvangen. De beste site voor het ontvangen van Nederlandse televisie is www.tvopjepc.nl, maar u kunt ook bij www.omroep.nl terecht.

Op diezelfde manier is ook Nederlandse radio via uw computer beschikbaar. Hoewel wij niet op de hoogte zijn van een website die alle radiostations noemt, hebben verschillende stations een 'streaming server' waardoor u live Nederlandse radio kunt ontvangen. Een offerte schrijven met Radio538 op de achtergrond? Dat kan. Klik dan hier!

Eten en drinken

Hoewel de merken kunnen verschillen met die in Nederland en Belgie, is vrijwel alles wat wij dagelijks in Nederland gebruiken hier te koop. Afhankelijk van het produkt kost dat hier iets meer of iets minder, maar over het algemeen kost een winkelwagen vol boodschappen hier ongeveer net zoveel als bij Albert Heyn.

Typisch Nederlanse producten zijn redelijk makkelijk te krijgen in Singapore. Kaas, van Edammer tot komijn, zijn hier in de meeste grotere supermarkten te koop, alleen naar echt oude kaas zul je tevergeefs zoeken. Kleinere speciaalzaken zoals Gourmet Cellar in Crystal Court (River Valley Road) verkopen beschuit, chocolade vlokken, muisjes, poffertjesmix, Gouda's Glorie fritesaus en currysaus, oude jenever en tal van andere hollandse producten. De grotere supermarkten en de Hollandse School verkopen Douwe Egberts koffie. Voor een ruimer assortiment van (Europese) producten raden wij de supermarten Jason's en Marketplace aan, die onderandere Venco dropzakjes verkopen.

De bierliefhebber zal hier niks tekort komen: vrijwel alle Hollandse bieren zoals Heineken, Grolsch, Bavaria, Oranjeboom en zelfs Breda Bier zijn in vrijwel elke supermarkt en beter café te koop. Steeds populairder worden ook de Belgische bieren en merken als Hoegaarden, Leffe en Duvel zijn geen bijzonderheid meer in Singapore.

Uit eten: er is eigenlijk maar één Nederlands restaurant en dat is op de Hollandse Club, maar daarbuiten is er ook nog wel wat te vinden. Sinds kort heeft Singapore een Belgisch restaurant, genaamd 'Oosters', waar echte mosselen in het groen gegeten kunnen worden, eventueel samen met een koud glas Leffe, Duvel of Hoegaarden (en dat alles voor heel redelijke prijzen). Er is een bar langs de East-Coast die bitterballen op het snack-menu heeft staan en er zijn een aantal heel behoorlijke Duitse restaurants waar je prima zuurkool met worst of Wienerschnitzel kunt eten.

Uiteraard is er altijd de dringende behoefte of trek naar nederlandse artikelen die echt niet in Singapore te koop zijn. Ook daar is een oplossing voor: Holland at Home - online supermarkt verzorgt bestellingen van honderden nederlandse produkten bij u thuis. Bestellen is makkelijk: u kunt via hun website bestellen en betalen. Binnen afzienbare tijd worden uw hollandse boodschappen per post bij u thuis in Singapore bezorgt.

Holland at Home - online supermarkt

Telecommunicatie / Post

Singapore heeft een fantastische infrastructuur wat telecommunicatie betreft. Internet abonnementen zijn goedkoop en snel, vrijwel elk huis heeft (de mogelijkheid voor) ADSL internetverbindingen.

Zoals in Nederland heeft Singapore meerdere (mobiele) telefoonaanbieders, die elk ook nog eens tal van verschillende abonnementen hebben, en het uitzoeken van de juiste aanbieder en het juiste abonnement kan nogal een tijdrovende en frustrerende taak zijn. Over het algemeen is telefoneren redelijk goedkoop, zeker vergeleken met Hollandse prijzen. Er worden verschillende actieprijzen aangeboden voor internationaal telefoneren, maar over het algemeen ligt de prijs voor bellen naar Nederland en Belgie rond de S$0,39 per minuut (ongeveer 20 eurocent)

Post van/naar Nederland en Belgie is ongeveer 5 werkdagen onderweg, hoewel uitschieters naar ruim 2 weken niet ongebruikelijk zijn. De porto voor een normale brief naar Nederland bedraagt S$1,10

Drugs en Singapore

Niet één persoon komt legaal Singapore binnen zonder een visum ondertekend te hebben waarop de volgende melding staat (in dikgedrukte, rode letters met een rood kader)

BE FOREWARNED!

DEATH TO DRUG TRAFFICERS

Desondanks denken sommige mensen dat dit Singaporese grootspraak is en 'dat het allemaal zo'n vaart wel niet zal lopen'.

Laten we het voor die mensen nog eenmaal heel duidelijk maken, in hun eigen taal:

Drugs & Singapore = Zeer ernstige problemen

In Singapore worden drugs onder geen voorwaarde getolereerd. Zelfs wanneer u buiten Singapore drugs gebruikt, en in Singapore tijdens een (urine)test positief wordt bevonden, kunt u hier terechtgesteld worden alsof u hier drugs heeft gebruikt. Tijdens uw vakantie naar Amsterdam of Antwerpen wordt het u daarom ten strengste afgeraden in te gaan op de uitnodiging van uw vrienden om de joint, pillen of dergelijke aan te nemen, "want je bent toch op vakantie!"

Voor diegenen die ondanks de herhaaldelijke waarschuwingen toch denken dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen, en dat u niks kan overkomen, en wat is nou een jointje? Wij wensen u veel sterkte toe.

Heimwee

Het leven in Singapore is niet zo heel anders dan in Nederland en Belgie, en verreweg de meeste verschillen zijn positief. Er is in Singapore weinig sprake van 'Culture Shock', zeker wanneer dit vergeleken wordt met een verhuizing naar bijvoorbeeld Bangladesh of Zaire. U zult merken dat het maken van nieuwe vrienden in Singapore over het algemeen erg makkelijk gaat, en bedenk u dat iedere buitenlander in Singapore ooit zelf ook helemaal alleen hier naartoe is gekomen. Iedereen erkent dan ook elkaars problemen en frustraties met betrekking tot aklimatiseren in deze nieuwe omgeving. Om heimwee zo veel mogelijk te voorkomen raden wij aan zo snel mogelijk uw leven in Nederland of Belgie 'achter u te laten' en u te richten op wat Singapore voor u te bieden heeft. Er is van alles te doen, vrijwel alle sporten en hobbies zijn hier vertegenwoordigd en u zult merken dat Singaporezen over het algemeen erg open staan voor vriendschappen, zolang u dat zelf ook bent en elkaars verschillen accepteert en respecteert. U zult daarnaast merken dat vriendschappen met mensen buiten uw eigen nationaliteit een kleurrijke, interessante en waardevolle dimensie zal toevoegen.

Holland Avenue straatnaambord Als laatste, voor degenen die anders echt heimwee krijgen: u kunt wonen in Holland Village, aan Holland Avenue of Holland Road in Tulip Gardens Condominium.

Nederlandse / Belgische Evenementen

Wat Wanneer Waar Hoe

Meer informatie nodig? Laat een berichtje op ons Nederlandstalig prikbord achter of neem contact met ons op.

 

Op deze website

Netherlands Charity Association

Embassies

Nederlandstalig Forum

Producten uit Holland

Nuttige Links

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden

Ambassade van België Singapore

Hollandse Club Singapore

Association of Dutch Businessmen

Hollandse School Limited

Belgium and Luxembourg Association of Singapore

Vlamingen in de Wereld

Contact Zuid-Afrikanen

de expat startpagina

de Singapore startpagina

2link.be Singapore

De Olieprins en de Opiumboer

Guus in Singapore

Pangea Travel - Reizen buiten het boekje

1steKeuze zoekmachine voor de beste Nederlandse links!